Bucataria libaneza este una dintre cele mai
sanatoase si delicioase experiente din lumea gastronomica, un must-try, fara
doar si poate, daca ajungeti in tarile arabe. Daca nu aveti sansa de a vizita
lumea araba, veti gasi cu siguranta si in Bucuresti locuri care sa va poarte
prin experienta gastronomica libaneza.
Bucataria
libaneza
Situat la interferenta intre Mediterana si
portile Orientului Mijlociu, Libanul ofera o experienta aparte, mancarurile
traditionale de aici mixand texturi, culori, mirosuri si arome din ambele
culturi. Pentru mult timp, a fost perceputa ca fiind una dintre cele mai rafinate
bucatarii din Orientul Mijlociu. Elementele definitorii pentru bucataria
libaneza sunt: condimente si ierburi aromate, fibre (orez, linte, bulgur),
fructe si legume proaspete oricand si oriunde, peste proaspat, carne alba,
carne rosie (in general miel), usturoi, ulei de masline si paine (lipie),
nelipsita la fiecare masa.
Experienta gastronomica libaneza poate fi
traita chiar in confortul propriei case cu o simpla comanda mancare la
Mezze.ro, site-ul care iti aduce pe masa dish-urile traditionale libaneze cele
mai apreciate
7
dish-uri libaneze perfecte
Kafta este o chiftea din carne de miel, vita sau pui, amestecata cu ceapa,
patrunjel, pesmet si condimente. Chiftelele sunt puse pe frigarui si sunt
gatite la gratar sau pot fi servite intr-un bol, alaturi de sos.
Hummusul este una dintre cele mai cunoscute retete libaneze in Romania si are
deja foarte multi adepti. Deliciosul hummus este un amestec de naut, usturoi si
tahini (un condiment din seminte de susan).
Pilaf
de orez. Orezul este unul dintre alimentele de baza in
tarile din Orientul Mijlociu, iar bucataria libaneza are multe modalitati
interesante de a-l gati. Una dintre cele mai apreciate retete de pilaf este
reteta traditionala de orez cu noodles prajiti, serviti ca garnitura cu
mancaruri din carne.
Fattoush este salata perfecta pentru momentele in care iti doresti o mancare
sanatoasa, dar extrem de gustoasa. Contine salata verde proaspata, legume si
paine prajita.
Manakish. Unul dintre cele mai populare mic dejun-uri, Manakish este de fapt o “pizza
libaneza”, creata din lipie cu cimbru, seminte de susan, sumac si ulei de
masline.
Tabbouleh. Cea mai renumita salata libaneza, prezenta in toate restaurantele
libaneze din lume, Tabbouleh are in compozitie patrunjel, menta, rosii si
bulgur, dar si condimente libaneze si nelipsitul ulei de masline.
Sfeeha. Un fel traditional libanez, Sfeeha (placintele din carne) este mereu
binevenita. Se prepara din carne de miel in general, dar se poate si din vitel,
cu ceapa, patrunjel, rosii, chilli, labneh (un fel de ayran), melasa de rodii
si tahini.